T +31 (0) 20 6259303 [email protected]
Select Page
ARTTRA logo
ARTTRA

ARTTRA Galerie
Sinds 1988 organiseert ARTTRA wisselende tentoonstellingen met werk van (inter)nationale kunstenaars.

ARTTRA adviseert tevens bij de aankoop van werk van gerenommeerde kunstenaars.

U bent van harte welkom bij ARTTRA op de Tweede Boomdwarsstraat 4 in de Jordaan.

ARTTRA Galerie openingstijden: dinsdag – vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

 

ARTTRA Galerie

oktober 2019

Tentoonstelling

‘On Friendship/ (Collateral Damage) III – The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam’

Van Joseph Sassoon Semah

ARTTRA Galerie

5 oktober t/m 30 oktober 2019

Opening 5 oktober van 16.00 tot 19.00 uur

 

In On Friendship / (Collateral Damage) III – The Third GaLUT: Baghdad, Jerusalem, Amsterdam onderzoekt Joseph Sassoon Semah hoe verloren gegane culturele erfenis weer betekenis kan krijgen. Hij vertaalt zijn verloren gegane, rijke joodse Babylonische culturele erfgoed in beeldende kunst en performances. Hij vraagt het publiek ”zijn gasten” opnieuw te kijken naar zijn eigen kunst, cultuur, tradities en identiteit.

Joseph is een bekende verschijning in het Amsterdamse kunstcircuit. Hij is geboren in Bagdad (Irak, 1948) .Hij is de kleinzoon van Hacham (chief-rabbi) Sassoon Kadoori (1885-1971) en zelf dus één van de laatsten van de Babylonische joodse familielijn, Zijn grootvader was de president van de Babylonische gemeenschap en predikte vrede tussen het jodendom, de islam en christendom. Bagdad was toen een van de meest diverse plaatsen ter wereld. Vanaf 1948, het jaar van de onafhankelijkheid van Israël, hebben de Iraakse joden het echter zwaar. Tussen 1950-1952 werden 120.000 -130.000 van de joodse gemeenschap van Irak naar Israël getransporteerd. De ontheemde Bagdadi-joden werden gedwongen hun cultuur en bezit in het Midden-Oosten te verlaten. Samen met zijn ouders werd Joseph Sassoon Semah in 1950 ‘verplaatst’ naar de staat Israël. Zijn grootvader Hachem Sassoon Kadoori weigerde Irak te verlaten en bleef tot zijn dood in Bagdad. Ervaringen in de Zesdaagse Oorlog (1967) en de Yom Kippur Oorlog (1973) doen Joseph Sassoon Semah besluiten Israël te verlaten: in deze context spreekt hij van een ‘zelfopgelegde ballingschap’.

Als Babylonische jood die is geëmigreerd naar het Westen (Amsterdam) is hij onderdeel van GaLUT (Exile), een eindeloze cyclus van diaspora en terugkeer. Hij blijft altijd verlangen naar zijn geboorteland en zoekt een manier om zich te verhouden tot je culturele erfenis en tradities. In Irak zelf is geen enkele herinnering meer aan de eens zo machtige joodse Babylonische gemeenschap. De Babylonische cultuur is driemaal vernietigd: in Irak, in Israël, maar ook in Europa speelt ze nauwelijks nog een rol. Alhoewel er geen joden meer leven in Irak en de Babylonische cultuur lang is ondergeschoven in Irak, Israël en in Europa, kan hun cultuur volgens Joseph niet langer worden genegeerd. In zijn manifestatie hoopt Joseph op een terugkeer naar de cultuur en identiteit die ze in Irak, Israël en Europa hebben verloren. Zelf spreekt Joseph over ‘architectuur in ballingschap’.

Voor ‘The Third Galut” heeft Joseph Semah 36 architecturale modellen op schaalgrootte gemaakt van huizen, culturele instituties, synagogen, joodse begraafplaatsen in Bagdad van voor 1948, die refereren aan de rijke geschiedenis van zijn verloren gegane joodse Babylonische cultuur, en een nieuwe serie tekeningen.

Joseph, een trouwe gast van ARTTRA heeft ARTTRA galerie gevraagd om onderdeel 8 te worden van zijn manifestatie.

Linda Bouws van Metropool International Art Projects is de organisator van deze manifestatie. Deze manifestatie vindt plaats op 36 diverse locaties, van musea tot theaters, instituten en verschillende galeries van 7-09-2019 t/m 19-01-2020.

Meer informatie: http://rozenbergquarterly.com/category/meritis_makom/

 

 

 

augustus/oktober 2019

Tentoonstelling

– Resonance of Colors –

Jac Bisschops

ARTTRA Galerie

31  augustus t/m 2 oktober 2019

Opening: zaterdag 31 augustus van 16.00 tot 19.00 uur

Jac Bisschops Stream 2019 tempera – bladgoud 24 karaat – hout 34 x 28 cm

 

Jac Bisschops (1952) is een meester in het sensibiliseren van ruimte.
Zijn werk verwijst naar de onschatbare waarde van eenvoud, spiritualiteit en transcendentie. De schilderijen kenmerken zich door een heldere compositie in zinderende kleurvelden en ontvouwen zich als meditatieve fijn gestemde klanken in de ruimte.
In zijn schilders-oeuvre van 40 jaar, bouwt hij verder op het gedachtegoed van o.a. Piero della Francesca, Piet Mondriaan, Ives Klein en Andrei Tarkovski.
Naast studiereizen in Europa maakte Jac Bisschops vele reizen naar o.a. Egypte, India, Himalaya, Nepal, Marokko en Mali waar hij naast metafysische natuurervaringen de kunst en sacrale architectuur van de oude culturen in zich opnam. Tevens laat hij zich inspireren door klassieke en hedendaagse spiritueel-religieuze muziek.
Zijn levensbeschouwing is georiënteerd op het Zen Boeddhisme.

 

********************
Jac Bisschops volgde de kunstopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten te Maastricht, 1974 – 1979.
Kunstwerken van hem zijn opgenomen in diverse collecties o.a. : Stedelijk Museum Amsterdam, het Mondriaanhuis Amersfoort, Museum Ritter Waldenbuch Duitsland, Espoo Art Museum Espoo Finland, Tweede Kamer der Staten Generaal Den Haag, Gerechtsgebouw Parnas Amsterdam, R.I.V.M. Bilthoven, Hoofdkadaster Apeldoorn, Ministerie van Sociale Zaken Den Haag, ABN-AMRO, KPMG, DSM, SABIC, Ymere en Loyens & Loeff.
Kunstopdrachten uitgevoerd voor:
Rijksgebouwendienst, gemeente Amsterdam,  gemeente Leiden,  gemeente Zaanstad,  woningbouwcorporaties  en  particuliere bedrijven.
In 2010 realiseerde Bisschops, in opdracht van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge een nieuwe Kruisweg: ‘Kruisweg van de verstilling’. De 15 Kruiswegstaties zijn permanent in de kathedraal te bezichtigen.
In 2014 realiseerde Bisschops, een Stilte-Kapel (incl. kunstwerken) in het AZ Maria Middelares Ziekenhuis te Gent.
In 2016 Ontwerp en realisatie van een nieuw Altaar-eiland in de gerestaureerde O.-L.-Vrouw van Hanswijkbasiliek te Mechelen (B)

www.jacbisschops.nl

 

 

juni/juli/augustus 2019

Tentoonstelling

Ganikovsky’s eerbetoon aan Parshchikov

ARTTRA Galerie

9  juni t/m 23 augustus 2019

Opening: zondag 9 juni van 16.00 tot 19.00 uur

I.Ganikovsky. Tzim Zum 215 x 160 x 15cm

 

Het is alweer 10 jaar geleden dat het lichaam van de Russische dichter A. Parshchikov (1954-2009) overgegaan is tot een andere dimensie. Zijn geest leeft voort, alleen al door de stroming die hij heeft opgericht in Moskou in de jaren tachtig samen met Michael Epstein: Het Metarealisme. Wordt bij het Surrealisme vooral gekeken naar het onderbewuste van de mens, bij het Metarealisme gaat het om de mogelijkheid van transitie naar andere dimensies, zelfs buiten de eigen waarneming om. Deze stroming sluit naadloos aan bij het werk van de Russische/Joodse schilder Igor Ganikovsky (1950) die op zijn beurt weer geïnspireerd is door het zwarte vierkant van Malevitsj en de Kabbala.

Alweer meer dan 100 jaar geleden toonde Malevitsj zijn zwarte vierkant (1915) tijdens de beroemde 0-10 tentoonstelling in St-Petersburg, op de plaats waar normaliter een icoon hoorde te hangen in de zogenoemde mooie hoek: de rechterbovenhoek van een kamer.

Voor Malevitsj bood de schilderkunst de mogelijkheid om een realiteit te tonen zonder noodzakelijke objecten. Uit zijn streven naar objectloosheid, een galm die in heel West-Europa aanwezig was bij vooruitstrevende kunstenaars, denk aan Mondriaan, is de abstracte kunst geboren. Nog steeds is het zwarte vierkant een inspiratiebron voor kunstenaars, die niet de zichtbare werkelijkheid maar een beeld willen scheppen van een mentale aanwezige onzichtbare realiteit. Zoals het zich soms aandient bij ons onderbewuste, verstand en instinct. In mijn onderzoek naar hedendaagse Russische kunst in de jaren tachtig heb ik Parshchikov in de kunstenaars-sociëteit van Moskou voor het eerst ontmoet. Ganikovsky die door zijn abstracte stijl geen lid mocht zijn van deze door de staat gefinancierde sociëteit heb ik door Parshchikov in zijn kleine atelier/huiskamer ontmoet. Een levenslange vriendschap met beide kunstenaars is geboren. Deze zomer tentoonstelling is een In Memoriam voor onze goede gemeenschappelijke vriend Aloysha Parshchikov.

Marianne Schutte
kunsthistorica

 

mei 2019

Stilte voor IM Parshchikov ( 1954-2009)

ARTTRA Galerie

maart/april 2019

Tentoonstelling
To See or not to See’

Aad Berlijn

ARTTRA Galerie

9  maart t/m 2 juni 2019

Opening: zaterdag 9 maart van 16.00 tot 19.00 uur

‘Kijken’ 2005 110 x 160 cm, acrylverf op doek

 

Aad Berlijn (1948) is een schilder ‘pur sang’. In de jaren zestig vond hij na de Rotterdamse academie van beeldende kunsten zijn draai bij Ateliers ’63. In zijn verrassende frisse schilderijen maakt hij gebruik van zowel figuratieve als abstracte elementen. Zijn uitgangpunten ‘vervreemding’ en ‘vervoering’ neem je direct waar in al zijn werken. Enerzijds zit je in het beeld opgesloten anderzijds is er altijd wel een manier om te ontsnappen. Berlijn is een kunstenaar die zelden naar buiten treedt. Maar als je werk van hem ziet komt het plezier van het kijken en het schilderen je direct tegemoet. Leve de schilderkunst!

 

januari/maart 2019

Tentoonstelling
“Strange Games”

Marta Volkova en Slava Shevelenko

ARTTRA Galerie

12 januari t/m 3 maart 2019

Opening: zaterdag 12 januari van 16.00 tot 19.00 uur

Een 3D object gekweekt uit de cellen van de ‘piccolospeler’, van Manet uit de Hermitage in Leningrad. 52 x 68 cm, aquarel en kleurpotlood.

 

Het Russische kunstenaarsduo: Volkova en Shevelenko zijn geboren en getogen in St-Petersburg in de jaren vijftig vlakbij de Hermitage vol met prachtige Europese en Russische kunstschatten. De Russische kunstenaars waren in het verleden net als in Nederland goed op de hoogte van de Europese kunststromingen vanaf de 17e eeuw tot en met de jaren dertig in de vorige eeuw. Stalin maakte abrupt een einde aan die vrijheid door het Socialisme-Realisme als verplichte stijl op te leggen. Natuurlijk is er na de dooi in de jaren negentig veel meer vrijheid gekomen in de beeldende kunst maar in de politiek is de ‘Homo Sovjeticus’ nog steeds aanwezig. Rede dat vele kunstenaars en intellectuelen het moederland hebben verlaten. Zowel in de jaren negentig als heden ten dage.

Marta en Slava die al jaren in Maastricht wonen zoeken in hun projecten graag de grenzen op tussen werkelijkheid en fictie. Vooral daar waar de werkelijkheid absurde trekken begint te krijgen, vinden zij inspiratie. Zij stellen zich steeds de vraag, hoe de maatschappelijke realiteit en collectieve mythologieën elkaar wederzijds beïnvloeden. Meestal resulteert dat in ruimte vullende installaties. In het verlengde hiervan ligt ook de thematiek van de kleinere werken van het kunstenaarsduo, waarin de fundamentele problemen van de kunst en haar functioneren in de maatschappij onder de loep worden genomen.

Marianne Schutte
kunsthistorica

 

december/januari 2019

Tentoonstelling
Bonheur is Bonheur is Anna Bonheur

 

15 december t/m 9 januari 2019 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 15 december van 16.00 tot 19.00 uur

 

Laten we blij zijn met het kunstenaarsgeluk dat anderen ten deel valt.

Vraag me niet waarom ik schilder en vraag me zeker niet wat mijn werk moet voorstellen of betekenen.
Vraag me hoeveel boterhammen ik per dag eet en vraag me naar de oorspronkelijke kleur van mijn haar.
…..Kom en heb belangstelling voor dat wat ik lees. Ik zal voorlezen. Ik zal naar achteren lezen en opzij. Ik zal naar beneden lezen en naar boven en bij het omslaan van een bladzijde roep ik dan een naam. Zomaar, willekeurig. Ook ben ik bereid om ieder woord te spellen voor iedereen die van muziek houdt wil ik een nocturne blazen op een verroeste regenpijp.
Maar vraag me niet waarom ik schilder. Ik zal het antwoord schuldig blijven. Hooguit kan ik dan een smoes verzinnen of een fabelachtig leuk verhaal. ……..*

*Kunstenaarsboek Pareidolia, van Anna Bonheur (2018),120 blz.

 

november/december 2018

Tentoonstelling
‘Lens-scape’
Jeroen Werner

4 november t/m 12 december 2018 bij ARTTRA Galerie

Opening: zondag 4 november van 16.00 tot 19.00 uur

Jeroen Werner   Lens-scape, 90 cm klei, acryl, 2017 

‘Wat zie ik’, hoe kijk ik……….

Beelden zeggen meer dan woorden

Mis deze tentoonstelling niet!

 

september/oktober 2018

Tentoonstelling
‘Resonance of silence’
Jac Bisschops

16 september t/m 28 oktober 2018 bij ARTTRA Galerie

Opening: zondag 16 september van 16.00 tot 19.00 uur

 

Jac Bisschops   The light of day 2018    bladgoud – hout   86x56 cm

“Als de trillende lucht boven een warm korenveld.”
Het werk van Jac Bisschops kenmerkt zich door helderheid, eenvoud en verstilling.
De strenge maatvoering die hij voor zijn werken hanteert, wordt verzacht door een verzadigd en subtiel kleurgebruik.
De lichte gloed die hiervan afstraalt, geeft het werk een eigen energie en omhult het als een beschermend aura.
Zo onttrekt het zich aan directe interpretaties en nodigt het uit tot rustige aanschouwing en verstilde meditatie.
Zijn schilderijen werken als ikonen die toegang geven tot een transcendente ervaring.

www.jacbisschops.nl

 

juni/juli 2018

Tentoonstelling
‘UPPER TEN ’
Peter van der Heijden

3 juni t/m 26 augustus 2018 bij ARTTRA Galerie

Opening: zondag 3 juni van 16.00 tot 19.00 uur

 

 

ARTTRA galerie is verheugd dat de kunstenaar Peter van der Heijden een serie van 10 prenten toont waarbij hij de ontwerptekeningen gebruikt die zijn grootvader Nico Nieuwenhuijsen maakte als beginnend bottier in 1910. Ruim een eeuw later komen die tekeningen als digitale collages samen in een aantal landschappelijke ensceneringen. Van der Heijden is een meester in het samenvoegen van verschillende elementen, zoals micro en macro, het persoonlijke en het kosmische.

Peters ‘bon papa’ was volgens hem ” een schoenontwerper en fabrikant, een internationaal befaamd kleurvirtuoos, leverancier van handgemaakte rijlaarzen aan de koninklijke familie, verwoed natuurvorser en meervoudig wereldkampioen in het kweken van zangkanaries”.

Tijdens de opening zal landschapsarchitect Dirk Sijmons een nieuw boekje over het werk van Peter van der Heijden, getiteld ‘TITLE, YEAR, TECHNIQUE, SIZE’, ten doop houden.
Dit derde boekje in een serie van vijf bevat een selectie van 75 tweedimensionale werken en objecten uit de jaren 1974 – 2018.

Voor meer informatie zie www.petervanderheijden.com

Marianne Schutte
Kunsthistoricus

 

april/mei 2018

Tentoonstelling
‘Colors of trade’
Nieuwe schilderijen van Titus Dekker

2 april tot en met 31 mei 2018 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 31 maart van 16.00 tot 19.00 uur

 

februari/maart 2018

Tentoonstelling
‘Return of the Feniks’
Derks & Van Betuw

18 februari t/m 25 maart 2018 bij ARTTRA Galerie

Opening: zondag 18februari van 16.00 tot 19.00 uur

 

Sandra Derks: ‘Drieluik Kussende Narcissen’ (2018)  30 x 80 cm

Rob van Betuw, z.t. 30 x 45 cm.

De kunstenaars Sandra Derks en Rob van Betuw hebben beiden gestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie. In het verleden maakten zij samen objecten geïnspireerd op de modelbouwspoorwereld (HO 1:87. 1:24. 1:160). Op dit moment vinden zij elkaar weer in hun gedeelde fascinatie voor de natuur. Met name hoe de mens als middelpuntvliedende kracht tussen hemel en aarde haar manipuleert, vereert, minacht, verwoest, beschermt, verafschuwt, verhandelt, patenteert, modelleert, conserveert, cultiveert, kopieert, minimaliseert, beteugelt, classificeert en liefheeft.
Deze ambivalente relatie wordt door Derks en van Betuw in return of the Feniks aan een nader onderzoek onderworpen.

Marianne Schutte
Kunsthistorica

januari/februari 2018

Tentoonstelling
‘Vol-Ledig’
van Lee Eun Young

14 januari t/m 11 februari 2018 bij ARTTRA Galerie

Opening: zondag 14 januari van 16.00 tot 19.00 uur

 

‘Jardin secret’ Kostuum object

ARTTRA-galerie is verheugd in het nieuwe jaar 2018 werk van de Nederlands/Koreaanse kunstenares Lee Eun Young (1954) te tonen. Deze tentoonstelling is als een grote installatie op te vatten bestaande uit objecten van verschillende materialen, zoals bewerkte foto’s en textiel. Elk element vertelt een mysterieus verhaal.
Lee Eun Young laat zich hierbij inspireren door de filosofie van de Koreaans-Duitse filosoof, Byung Chul Han (1959).
Han, leerling van Peter Sloterdijk doceert tegenwoordig filosofie aan de universiteit in Berlijn. Volgens Han staat de intensieve verveling, het volledig niets doen, in het belang van het creatieve proces. Hij signaleert in zijn boek ‘De vermoeide Samenleving’ (2012) dat de mens zich in de kapitalistische maatschappij, uit vrije wil, zowel in het Oosten als in het Westen, helemaal over de kop werkt, wat de creativieit en de aandacht aan elkaar natuurlijk niet ten goede komt.
Het werk van Lee Eun Young wil dan ook oproepen dat men de tijd moet nemen, oftewel  VOL – (LEDIGheid) moet zijn.

Marianne Schutte
Kunsthistorica

oktober/december 2017

Tentoonstelling
‘INNER’
van Jac Bisschops

29 oktober t/m 7 januari 2018 bij

ARTTRA Galerie

 

Opening: zondag 29 oktober van 15.00 tot 19.00 uur

 

Ook geopend tijdens ART Amsterdam
Vrijdag 24 november van 14.00 – 19.00 uur
Zaterdag 25 november van 14.00 – 19:00 uur
Zondag 26 november van 14.00 – 19:00 uur

v.l.n.r.:  Inner , Rise , Tra  (blue),  (yellow) ,  (red) –   2017   –
tempera – bladgoud 24 karaat – hout

Jac Bisschops (1952) is een meester in het sensibiliseren van ruimte.
Stilte en transcendentie vormen de kern van zijn werk.

www.jacbisschops.nl

ARTTRA Galerie open: ma t/m vr 10.00 – 17.00 uur op afspraak in het weekend.

september/oktober 2017

Tentoonstelling
‘Kandinsky’s Autumn’
van Cecile van der Heiden

‘Visuele muziek pur sang’

9 september tot en met 20 oktober 2017 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 9 september van 16.00 tot 19.00 uur

Begin jaren tachtig zag ik het werk van Cecile van der Heiden in galerie de Living Room voor het eerst. Haar werk viel op door de vitaliteit zowel in kleur als in compositie. In de jaren daarna zag ik haar vrolijke verschijning vaak  in de Amsterdamse Jordaan waar ze woonde en werkte. Ik vond het ook meer dan logisch dat ze haar dochter naar Sonia Delaunay vernoemd had, een idee van haar toenmalige galeriehoudster Riekje Swart. Een veelzijdige kunstenares die net als Cecile schilderijen, sieraden,  textiel en serviesontwerpen gemaakt had. Na mijn vraag of ze bij ARTTRA wilde exposeren kwam ze zelf  met de titel van de tentoonstelling: ‘Kandinsky’s Autumn’.

De rus Wassily  Kandinsky(1866-1944) is  een van de grondleggers van de abstracte kunst.Hij is het die de kleur bevrijdde van de contour en evenveel betekenis gaf aan de  punt, lijn of kleur. Hij was net als Van der Heiden en vele andere vroeg abstracte kunstenaars als Ciurlionis en Paul Klee een synesthesist. Volgens de huidige psychologie  is  dat een persoon met een afwijking, iemand die in kleuren, tonen hoort. In Über das Geistige in der Kunst (1911) stelde Kandinsky, die eerst rechten gestudeerd had,  dat kleur en klank psychologische effecten hebben op de menselijke ziel. Hij stelde een klankkleurtheorie op, die een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de twintigste-eeuwse kunst. Volgens Kandinsky spreekt iedere kleur een eigen taal met een eigen expressie en zit in elke kleur een eigen klank. Verschillende kleur-klanken die samen een harmonieus geheel vormen, zullen een innerlijke beleving bij de beschouwer-luisteraar opwekken. Deze krachtige uitwerking die kleur en klank hebben op de menselijke psyche, noemde hij de  ‘innerlijke klank’.

Na een studie toegepaste kunst aan de Rietveld academie ( 1970-75) en Ateliers ’63 waar Dibbets en Ger van Elk  haar les gaven lijkt het of  Van der Heiden de innerlijke klanken van Kandinsky en de luchtige knipsels van Matisse en  de vele  invloeden van haar buitenlandse  reizen als leidraad heeft genomen om te komen tot haar eigen unieke beeldtaal.  Een taal die breekt met conventies in kleur, compositie en vooral materiaal. Haar veelkleurige vormen barsten uit het kader, worden  autonoom. Hoe bijzonder is de zelf ontstane vlek in epoxy waar de geheimen van het universum met haar raadselachtige zwaartekrachtwetten verborgen zitten?

Komt zien en luisteren naar de klinkende composities van Cecile van der Heiden!

Marianne Schutte, Kunsthistorica

juli/augustus 2017

Tentoonstelling
‘Storytellers’: magische stokken’
van Carel Lanters

8 juli tot en met 31 augustus 2017 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 8 juli van 16.00 tot 19.00 uur

Lanters(1955) kunstenaar ‘pur sang’ verrast ons telkens weer met zijn eigenzinnige sculpturale vormen. Naast zijn toonbeelden, in de vorm van maskers en lange bespeelbare stokken, gaat hij langzaam over in stokken met afsluitende vormen. Vormen, zoals een vrouwenlichaam of zijtakken die de stokken, gevonden in de natuur hem zelf dicteren. De stok/staf had en heeft in vele culturen een belangrijke betekenis. Zo kan de stok verwijzen naar macht, wijsheid en magie. Alleen werkzaam als een bepaalde aangewezen persoon deze stok gebruikt. Onmiddellijk komt de associatie met de oeroude Egyptische godheid Ptah naar voren. Ptah, is de keramist onder de goden en ook de brenger van de smeedkunst en de beeldhouwkunst. Ptah schiep de mensheid, vormde ze uit klei en blies er een goddelijke vonk in. Van hem werd ook gezegd dat hij de wereld schiep: “met gedachten uit zijn hart en woorden van zijn tong”.

Naast de magische stokken is er ook stereofotografiekast te zien. Carel werkte hierbij samen met zijn leerling van de ArtEZ Mirka Farabegoli (1983).

Marianne Schutte, Kunsthistorica

mei/juni 2017

Tentoonstelling
‘De Architect’

van Cees Nouwens

20 mei tot en met 30 juni 2017 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 20 mei van 16.00 tot 19.00 uur

Cees Nouwens (1963) heeft zijn opleiding gevolgd  aan de kunstacademie in Antwerpen. Nouwens laat ons in zijn schilderijen en tekeningen observaties zien van mens en stad. Heel alledaags, soms treurig of komisch. Veelal zijn het doodlopende wegen, met hier en daar een mens of kat. Opvallend is zijn prachtig coloriet. Zacht roze, poederachtig groen, fel paars en lavendel blauw spatten van het doek af. Het lijkt alsof hij wil zeggen dat alleen ‘schoonheid’  ons kan redden in dit alledaagse bestaan.

Marianne Schutte, Kunsthistorica

april/mei 2017

Tentoonstelling
‘Ruimte, Ritme, Structuur
en Verhoudingen in Zwart en Wit’

van Frans Vendel

8 april tot en met 15 mei 2017 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 8 april van 16.00 tot 19.00 uur

Frans Vendel (1955) is één van die kunstenaars die net als Mondriaan, eerst figuratief werkte om daarna op de totale abstractie uit te komen.

Vendel zelf aan het woord: ”Ik maak gebruik van een minimalistische vormtaal en een reductieve esthetiek. Hiermee wil ik het belang van ruimte, ritme, structuur en verhouding benadrukken. Ik beschouw mijn werk als concrete en essentiele benaderingen van mijn eigen emotionele en intellectuele ervaringen. Het werk reflecteert mijn interesses in architectuur, muziek, wetenschap, beeldhouwkunst, schilderkunst, en verder de verschillende uitingsvormen van onze alledaagse beeldcultuur.

Mijn werk gaat over essentie. De vorm is de inhoud. Het draait om de sterk afgebakende grenslijnen, waarbinnen vormen tegen de randen van het doek duwen of tegen elkaar. Ik gebruik of een enkelvoudige vorm, of een herhaling van vormen zodat er een structuur ontstaat. De vorm van de drager (vierkant, rechthoek of cirkel), beschouw ik als een essentieel onderdeel van de compositie daar deze de omtreklijnen van het werk bepaalt.”

Marianne Schutte, Kunsthistorica

Voor meer informatie:
ARTTRA Galerie – Tweede Boomdwarsstraat 4 –  1015 LK Amsterdam
tel: +31 (0) 20 6259303 . [email protected] .www.arttra.nl

  

 

ARTTRA
cultureel organisatiebureau

Tweede Boomdwarsstraat 4
1015 LK Amsterdam
tel +31 (0) 20 6259303

Geopend op werkdagen van 10.00 - 17.00 uur

Voor informatie: [email protected]