T +31 (0) 20 6259303 [email protected]
Selecteer een pagina
ARTTRA logo
ARTTRA
nieuwsbrief aanvragen
Bezig met versturen

ARTTRA Nieuwsbrief

 

  • Wandeling Oude Centrum van Amsterdam
  • Hildo Krop fietstocht
  • Slow tours in de betere musea 
  • Tentoonstelling ‘Amsterdam in olieverf’ van Boudewijn Payens bij ARTTRA galerie

 

Wandeling Oude Centrum van Amsterdam

Europa kent weinig steden zoals Amsterdam waar het historisch centrum zo goed bewaard is gebleven. Tijdens deze wandeling nu zonder de vele toeristen krijgt u een prachtig beeld van de cultuur- en architectuurgeschiedenis van het oudste deel van Amsterdam binnen de grachtengordel: van de middeleeuwse Waag, pakhuizen van de V.O.C., De Zuiderkerk, de Munttoren en de vormgeving van hedendaags straatmeubilair.

Klik hier voor meer info >>

 

Hildo Krop in Zuid (fietstocht)

Hildo Krop was een van de productiefste beeldhouwers van Nederland. Na veertig jaar voor de Gemeente Amsterdam te hebben gewerkt, kan men een ongekend aantal werken in de stad aantreffen, veelal met symbolische verwijzingen: op bruggen, stadspleinen, hoekstenen van gebouwen en andere plekken. In 2020 is het vijftig jaar geleden dat Krop is overleden

Klik hier voor meer info >>

 

SLOW Tours

ARTTRA biedt rondleidingen aan in kleine groepen met (door de Corona-verordening van het kabinet tot en met 31 december 2020 ) niet meer dan 4 man met verdieping voor uzelf, vrienden of familieleden. Gun uzelf een bijzonder uitje. Dankzij de kunsthistorische kennis en ervaring van onze gidsen, zijn wij al jarenlang hofleverancier van het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Stedelijk Museum, Hermitage Amsterdam en EYE Filmmuseum.
Beleef de kunst  met de juiste informatie: een eye-opener!

Klik hier voor meer info >>

 

Tentoonstelling ‘Amsterdam in olieverf’ van Boudewijn Payens

7 november t/m 7 januari 2021

Eind 2019, In het kader van ‘een kunstenaar uitgelicht ‘in Arti en Amicitiae zag ik naast de plek waar altijd het vertrouwde schilderij van Breitner hangt een verontrustend schilderij over Amsterdam van de kunstenaar Boudewijn Payens. Net als Breitner gebruikt Payens een donker kleurenpalet en brengt zijn olieverf pasteus aan. Vanaf 2019 schildert Payens zijn uitzicht op het Roeters-eiland, het nieuwe universiteitscomplex, gelegen tussen de Roetersstraat, Plantage Muidergracht, en de Sarphatistraat. Hier zijn vanaf 2017 hoge monotone blokkendozen neergezet om het hoger onderwijs massaal te kunnen bedienen in de oude binnenstad. De kille muren en hoogte gaan volledig voorbij aan de menselijke verhoudingen.

Klein onderzoekje wijst uit dat de bekende kunstschilder Breitner (1857-1923) zich altijd verre gehouden heeft van de vernieuwingen in een historische stad, zowel Rotterdam waar hij vandaan kwam en juist koos voor Amsterdam door haar schilderachtigheid en schoonheid.

Eenmaal in gesprek geraakt met Payens (1951) bleek de kunstenaar pas op zijn 67ste jaar geïnteresseerd te zijn geraakt in het treffen van de uiterlijke werkelijkheid. Voorheen heeft hij in zijn gehele carrière als kunstenaar (opleiding gevolgd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en vormgeving in Den Bosch) zich vooral gericht op zijn innerlijke beleving en daar heel fysiek uiting aangegeven door middel van performances, beeldhouwwerken, en de toepassing van écritures automatiques op doek.

Opvallende performance was dat hij bevestigd aan een klimtouw, vanuit de nok van een gebouw, met krijt een vloertekening realiseerde binnen de door het touw beperkte actieradius.
Of tijdens een bergbeklimming halverwege de rotswand een getekend spoor zette, als een teken aan de onmetelijke, onneembare bergwand. (www.boudewijnpayens.nl)

Payens de natuurliefhebber en bergbeklimmer zou Payens niet zijn, als hij in zijn fantasie toch de kille flatgebouwen laat transformeren tot rode woeste bergen uit het Atlasgebergte. Ook bij deze hoogbouw ziet Payens dat het voor de vogels, net als in de bergen een goede plek is om een duikvlucht te maken.
Het Atlasgebergte heeft hij in maart 2020 bezocht maar werd daar teruggeroepen door zijn dochters vanwege de Corona-pandemie.

Private view mogelijk op afspraak: stuur een mail naar [email protected]

 

  

 

ARTTRA
cultureel organisatiebureau

Tweede Boomdwarsstraat 4
1015 LK Amsterdam
tel +31 (0) 20 6259303

 

Voor informatie: [email protected]