T +31 (0) 20 6259303 [email protected]
Select Page
ARTTRA logo
ARTTRA

ARTTRA Galerie
Sinds 1988 organiseert ARTTRA wisselende tentoonstellingen met werk van (inter)nationale kunstenaars.

ARTTRA adviseert tevens bij de aankoop van werk van gerenommeerde kunstenaars.

U bent van harte welkom bij ARTTRA op de Tweede Boomdwarsstraat 4 in de Jordaan.

Ook op afspraak in de weekeinden.

ARTTRA Galerie

februari/maart 2018

Tentoonstelling
‘Return of the Feniks’
Derks & Van Betuw

18 februari t/m 25 maart 2018 bij ARTTRA Galerie

Opening: zondag 18februari van 16.00 tot 19.00 uur

 

Rob van Betuw, z.t. 30 x 45 cm.

De kunstenaars Sandra Derks en Rob van Betuw hebben beiden gestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie. In het verleden maakten zij samen objecten geïnspireerd op de modelbouwspoorwereld (HO 1:87. 1:24. 1:160). Op dit moment vinden zij elkaar weer in hun gedeelde fascinatie voor de natuur. Met name hoe de mens als middelpuntvliedende kracht tussen hemel en aarde haar manipuleert, vereert, minacht, verwoest, beschermt, verafschuwt, verhandelt, patenteert, modelleert, conserveert, cultiveert, kopieert, minimaliseert, beteugelt, classificeert en liefheeft.
Deze ambivalente relatie wordt door Derks en van Betuw in return of the Feniks aan een nader onderzoek onderworpen.

Marianne Schutte
Kunsthistorica

januari/februari 2018

Tentoonstelling
‘Vol-Ledig’
van Lee Eun Young

14 januari t/m 11 februari 2018 bij ARTTRA Galerie

Opening: zondag 14 januari van 16.00 tot 19.00 uur

 

‘Jardin secret’ Kostuum object

ARTTRA-galerie is verheugd in het nieuwe jaar 2018 werk van de Nederlands/Koreaanse kunstenares Lee Eun Young (1954) te tonen. Deze tentoonstelling is als een grote installatie op te vatten bestaande uit objecten van verschillende materialen, zoals bewerkte foto’s en textiel. Elk element vertelt een mysterieus verhaal.
Lee Eun Young laat zich hierbij inspireren door de filosofie van de Koreaans-Duitse filosoof, Byung Chul Han (1959).
Han, leerling van Peter Sloterdijk doceert tegenwoordig filosofie aan de universiteit in Berlijn. Volgens Han staat de intensieve verveling, het volledig niets doen, in het belang van het creatieve proces. Hij signaleert in zijn boek ‘De vermoeide Samenleving’ (2012) dat de mens zich in de kapitalistische maatschappij, uit vrije wil, zowel in het Oosten als in het Westen, helemaal over de kop werkt, wat de creativieit en de aandacht aan elkaar natuurlijk niet ten goede komt.
Het werk van Lee Eun Young wil dan ook oproepen dat men de tijd moet nemen, oftewel  VOL – (LEDIGheid) moet zijn.

Marianne Schutte
Kunsthistorica

oktober/december 2017

Tentoonstelling
‘INNER’
van Jac Bisschops

29 oktober t/m 7 januari 2018 bij

ARTTRA Galerie

 

Opening: zondag 29 oktober van 15.00 tot 19.00 uur

 

Ook geopend tijdens ART Amsterdam
Vrijdag 24 november van 14.00 – 19.00 uur
Zaterdag 25 november van 14.00 – 19:00 uur
Zondag 26 november van 14.00 – 19:00 uur

v.l.n.r.:  Inner , Rise , Tra  (blue),  (yellow) ,  (red) –   2017   –
tempera – bladgoud 24 karaat – hout

Jac Bisschops (1952) is een meester in het sensibiliseren van ruimte.
Stilte en transcendentie vormen de kern van zijn werk.

www.jacbisschops.nl

ARTTRA Galerie open: ma t/m vr 10.00 – 17.00 uur op afspraak in het weekend.

september/oktober 2017

Tentoonstelling
‘Kandinsky’s Autumn’
van Cecile van der Heiden

‘Visuele muziek pur sang’

9 september tot en met 20 oktober 2017 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 9 september van 16.00 tot 19.00 uur

Begin jaren tachtig zag ik het werk van Cecile van der Heiden in galerie de Living Room voor het eerst. Haar werk viel op door de vitaliteit zowel in kleur als in compositie. In de jaren daarna zag ik haar vrolijke verschijning vaak  in de Amsterdamse Jordaan waar ze woonde en werkte. Ik vond het ook meer dan logisch dat ze haar dochter naar Sonia Delaunay vernoemd had, een idee van haar toenmalige galeriehoudster Riekje Swart. Een veelzijdige kunstenares die net als Cecile schilderijen, sieraden,  textiel en serviesontwerpen gemaakt had. Na mijn vraag of ze bij ARTTRA wilde exposeren kwam ze zelf  met de titel van de tentoonstelling: ‘Kandinsky’s Autumn’.

De rus Wassily  Kandinsky(1866-1944) is  een van de grondleggers van de abstracte kunst.Hij is het die de kleur bevrijdde van de contour en evenveel betekenis gaf aan de  punt, lijn of kleur. Hij was net als Van der Heiden en vele andere vroeg abstracte kunstenaars als Ciurlionis en Paul Klee een synesthesist. Volgens de huidige psychologie  is  dat een persoon met een afwijking, iemand die in kleuren, tonen hoort. In Über das Geistige in der Kunst (1911) stelde Kandinsky, die eerst rechten gestudeerd had,  dat kleur en klank psychologische effecten hebben op de menselijke ziel. Hij stelde een klankkleurtheorie op, die een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de twintigste-eeuwse kunst. Volgens Kandinsky spreekt iedere kleur een eigen taal met een eigen expressie en zit in elke kleur een eigen klank. Verschillende kleur-klanken die samen een harmonieus geheel vormen, zullen een innerlijke beleving bij de beschouwer-luisteraar opwekken. Deze krachtige uitwerking die kleur en klank hebben op de menselijke psyche, noemde hij de  ‘innerlijke klank’.

Na een studie toegepaste kunst aan de Rietveld academie ( 1970-75) en Ateliers ’63 waar Dibbets en Ger van Elk  haar les gaven lijkt het of  Van der Heiden de innerlijke klanken van Kandinsky en de luchtige knipsels van Matisse en  de vele  invloeden van haar buitenlandse  reizen als leidraad heeft genomen om te komen tot haar eigen unieke beeldtaal.  Een taal die breekt met conventies in kleur, compositie en vooral materiaal. Haar veelkleurige vormen barsten uit het kader, worden  autonoom. Hoe bijzonder is de zelf ontstane vlek in epoxy waar de geheimen van het universum met haar raadselachtige zwaartekrachtwetten verborgen zitten?

Komt zien en luisteren naar de klinkende composities van Cecile van der Heiden!

Marianne Schutte, Kunsthistorica

juli/augustus 2017

Tentoonstelling
‘Storytellers’: magische stokken’
van Carel Lanters

8 juli tot en met 31 augustus 2017 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 8 juli van 16.00 tot 19.00 uur

Lanters(1955) kunstenaar ‘pur sang’ verrast ons telkens weer met zijn eigenzinnige sculpturale vormen. Naast zijn toonbeelden, in de vorm van maskers en lange bespeelbare stokken, gaat hij langzaam over in stokken met afsluitende vormen. Vormen, zoals een vrouwenlichaam of zijtakken die de stokken, gevonden in de natuur hem zelf dicteren. De stok/staf had en heeft in vele culturen een belangrijke betekenis. Zo kan de stok verwijzen naar macht, wijsheid en magie. Alleen werkzaam als een bepaalde aangewezen persoon deze stok gebruikt. Onmiddellijk komt de associatie met de oeroude Egyptische godheid Ptah naar voren. Ptah, is de keramist onder de goden en ook de brenger van de smeedkunst en de beeldhouwkunst. Ptah schiep de mensheid, vormde ze uit klei en blies er een goddelijke vonk in. Van hem werd ook gezegd dat hij de wereld schiep: “met gedachten uit zijn hart en woorden van zijn tong”.

Naast de magische stokken is er ook stereofotografiekast te zien. Carel werkte hierbij samen met zijn leerling van de ArtEZ Mirka Farabegoli (1983).

Marianne Schutte, Kunsthistorica

mei/juni 2017

Tentoonstelling
‘De Architect’

van Cees Nouwens

20 mei tot en met 30 juni 2017 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 20 mei van 16.00 tot 19.00 uur

Cees Nouwens (1963) heeft zijn opleiding gevolgd  aan de kunstacademie in Antwerpen. Nouwens laat ons in zijn schilderijen en tekeningen observaties zien van mens en stad. Heel alledaags, soms treurig of komisch. Veelal zijn het doodlopende wegen, met hier en daar een mens of kat. Opvallend is zijn prachtig coloriet. Zacht roze, poederachtig groen, fel paars en lavendel blauw spatten van het doek af. Het lijkt alsof hij wil zeggen dat alleen ‘schoonheid’  ons kan redden in dit alledaagse bestaan.

Marianne Schutte, Kunsthistorica

april/mei 2017

Tentoonstelling
‘Ruimte, Ritme, Structuur
en Verhoudingen in Zwart en Wit’

van Frans Vendel

8 april tot en met 15 mei 2017 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 8 april van 16.00 tot 19.00 uur

Frans Vendel (1955) is één van die kunstenaars die net als Mondriaan, eerst figuratief werkte om daarna op de totale abstractie uit te komen.

Vendel zelf aan het woord: ”Ik maak gebruik van een minimalistische vormtaal en een reductieve esthetiek. Hiermee wil ik het belang van ruimte, ritme, structuur en verhouding benadrukken. Ik beschouw mijn werk als concrete en essentiele benaderingen van mijn eigen emotionele en intellectuele ervaringen. Het werk reflecteert mijn interesses in architectuur, muziek, wetenschap, beeldhouwkunst, schilderkunst, en verder de verschillende uitingsvormen van onze alledaagse beeldcultuur.

Mijn werk gaat over essentie. De vorm is de inhoud. Het draait om de sterk afgebakende grenslijnen, waarbinnen vormen tegen de randen van het doek duwen of tegen elkaar. Ik gebruik of een enkelvoudige vorm, of een herhaling van vormen zodat er een structuur ontstaat. De vorm van de drager (vierkant, rechthoek of cirkel), beschouw ik als een essentieel onderdeel van de compositie daar deze de omtreklijnen van het werk bepaalt.”

Marianne Schutte, Kunsthistorica

Voor meer informatie:
ARTTRA Galerie – Tweede Boomdwarsstraat 4 –  1015 LK Amsterdam
tel: +31 (0) 20 6259303 . [email protected] .www.arttra.nl

fbo  twi

 

ARTTRA
cultureel organisatiebureau

Tweede Boomdwarsstraat 4
1015 LK Amsterdam
tel +31 (0) 20 6259303

Geopend op werkdagen van 10.00 - 17.00 uur

Voor informatie en vragen [email protected]