Select Page
ARTTRA logo
ARTTRA

ARTTRA Gallerie
Sinds 1988 organiseert ARTTRA wisselende tentoonstellingen met werk van (inter)nationale kunstenaars. ARTTRA adviseert tevens bij aankoop van hedendaagse kunst en pr-activiteiten in het teken van kunst en cultuur.  U bent van harte welkom bij ARTTRA op de Tweede Boomdwarsstraat 4 in de Jordaan, van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Ook op afspraak in de weekeinden.

ARTTRA Galerie

juli/augustus 2017

Tentoonstelling
‘Storytellers’: magische stokken’
van Carel Lanters

8 juli tot en met 31 augustus 2017 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 8 juli van 16.00 tot 19.00 uur

Lanters(1955) kunstenaar ‘pur sang’ verrast ons telkens weer met zijn eigenzinnige sculpturale vormen. Naast zijn toonbeelden, in de vorm van maskers en lange bespeelbare stokken, gaat hij langzaam over in stokken met afsluitende vormen. Vormen, zoals een vrouwenlichaam of zijtakken die de stokken, gevonden in de natuur hem zelf dicteren. De stok/staf had en heeft in vele culturen een belangrijke betekenis. Zo kan de stok verwijzen naar macht, wijsheid en magie. Alleen werkzaam als een bepaalde aangewezen persoon deze stok gebruikt. Onmiddellijk komt de associatie met de oeroude Egyptische godheid Ptah naar voren. Ptah, is de keramist onder de goden en ook de brenger van de smeedkunst en de beeldhouwkunst. Ptah schiep de mensheid, vormde ze uit klei en blies er een goddelijke vonk in. Van hem werd ook gezegd dat hij de wereld schiep: “met gedachten uit zijn hart en woorden van zijn tong”.

Naast de magische stokken is er ook stereofotografiekast te zien. Carel werkte hierbij samen met zijn leerling van de ArtEZ Mirka Farabegoli (1983).

Marianne Schutte, Kunsthistorica

mei/juni 2017

Tentoonstelling
‘De Architect’

van Cees Nouwens

20 mei tot en met 30 juni 2017 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 20 mei van 16.00 tot 19.00 uur

Cees Nouwens (1963) heeft zijn opleiding gevolgd  aan de kunstacademie in Antwerpen. Nouwens laat ons in zijn schilderijen en tekeningen observaties zien van mens en stad. Heel alledaags, soms treurig of komisch. Veelal zijn het doodlopende wegen, met hier en daar een mens of kat. Opvallend is zijn prachtig coloriet. Zacht roze, poederachtig groen, fel paars en lavendel blauw spatten van het doek af. Het lijkt alsof hij wil zeggen dat alleen ‘schoonheid’  ons kan redden in dit alledaagse bestaan.

Marianne Schutte, Kunsthistorica

april/mei 2017

Tentoonstelling
‘Ruimte, Ritme, Structuur
en Verhoudingen in Zwart en Wit’

van Frans Vendel

8 april tot en met 15 mei 2017 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 8 april van 16.00 tot 19.00 uur

Frans Vendel (1955) is één van die kunstenaars die net als Mondriaan, eerst figuratief werkte om daarna op de totale abstractie uit te komen.

Vendel zelf aan het woord: ”Ik maak gebruik van een minimalistische vormtaal en een reductieve esthetiek. Hiermee wil ik het belang van ruimte, ritme, structuur en verhouding benadrukken. Ik beschouw mijn werk als concrete en essentiele benaderingen van mijn eigen emotionele en intellectuele ervaringen. Het werk reflecteert mijn interesses in architectuur, muziek, wetenschap, beeldhouwkunst, schilderkunst, en verder de verschillende uitingsvormen van onze alledaagse beeldcultuur.

Mijn werk gaat over essentie. De vorm is de inhoud. Het draait om de sterk afgebakende grenslijnen, waarbinnen vormen tegen de randen van het doek duwen of tegen elkaar. Ik gebruik of een enkelvoudige vorm, of een herhaling van vormen zodat er een structuur ontstaat. De vorm van de drager (vierkant, rechthoek of cirkel), beschouw ik als een essentieel onderdeel van de compositie daar deze de omtreklijnen van het werk bepaalt.”

Marianne Schutte, Kunsthistorica

feb./maart.2017

Tentoonstelling
‘Tamelijk opzienbarend’

van Paul Dikker

 

18 februari tot en met 31 maart 2017 bij ARTTRA Galerie

Opening: zaterdag 18 februari van 16.00 tot 19.00 uur

 

Geen beweging zonder richting,
45 x 25 cm, 2015, olieverf op linnen

Tijdens de laatste tentoonstelling: Abstractie versus Figuratie in 2009 bij ARTTRA galerie, werkte Dikker nog geheel figuratief. De laatste jaren verdween de figuratie echter geruisloos uit zijn oeuvre. Zijn werk is  duidelijk beïnvloed door de natuur waar hij tijdens zijn werkperiodes verbleef. Zo maakte hij verstilde, lege surrealistische landschappen in geeltonen toen hij in Portugal woonde, en majestueuze berglandschappen in blauw, wit en grijs tonen toen hij in Noorwegen verbleef.

Terugkerend thema in zijn werk  is de kracht van de natuur versus de nietigheid van de mens. Sinds hij een ruim atelier in Amstelveen heeft, zijn er bijzonder kleurrijke roze, oranje en groene schilderijen ontstaan, waarin de figuratie geheel verdwenen is en alleen nog maar verschillende bewegende structuren in frisse kleuren te zien zijn. Net als Mondriaan streeft Dikker naar een eigen ritme-, tijd- en ruimteconcept. Was Mondriaan meer op zoek naar een universele beeldtaal, bij Dikker is het meer een persoonlijke beeldtaal.

Zelf schrijft Dikker: “Mijn schilderijen zijn veeleer opzichzelfstaande beelden geworden, waarin kleuren, tonen en texturen als zodanig, in hun specifieke onderlinge ordening hun betekenis verlenen aan het autonome en unieke universum dat elk schilderij is. Dat maakt het misschien niet makkelijker om te vertellen waar mijn schilderijen nu precies over gaan. Goede kunst gaat altijd over de grote dingen des levens, over algemeenheden als liefde, leven en ontwikkeling; over woede, dood en verval.Ik beschouw mijn werk als realisatie van mijn zijn, als verbeelding van mijn gedachten en gevoelens, als spiegel van mijn ziel”.

Marianne Schutte, Kunsthistorica